Ενημερωτικά Άρθρα & Συμβουλές για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της υπέρτασης

31 Οκτωβρίου, 2023

Ασταθής Υπέρταση

Ο μέσος όρος μιας σειράς τιμών της ΑΠ σε περισσότερες από μία ιατρικές επισκέψεις θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου.
6 Απριλίου, 2023

Τι είναι η αρτηριακή πίεση;

Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από την ροή του αίματος (πόσο αίμα στέλνει η καρδιά μας σε κάθε συστολή) και από την αντίσταση που προβάλουν τα αγγεία μας στην ροή αυτή.
15 Φεβρουαρίου, 2023

Κεντρική Αρτηριακή Πίεση (CBP)

Η Υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα των καρδιαγγειακών παθήσεων και συνήθως προσδιορίζεται από τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) στη βραχιόνια αρτηρία.
10 Δεκεμβρίου, 2022

Υπέρταση – Η σιωπηλή νόσος

H Υπέρταση – ή σταθερά αυξημένη αρτηριακή πίεση- αποτελεί την πιο συχνή χρόνια νόσο και έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θνησιμότητας, νοσηρότητας και κακής ποιότητας ζωής.
22 Οκτωβρίου, 2022

Γιατί είναι σημαντικό να ρυθμιστεί η ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Η επάνοδος της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά όρια με φαρμακευτική αγωγή, δίαιτα και άσκηση μειώνει την πιθανότητα θανάτου από στεφανιαία νόσο (έμφραγμα μυοκαρδίου), εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια
4 Απριλίου, 2022

Υπέρταση και Σωματική άσκηση

Η μέτριας έντασης φυσική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας νόσου, ενώ βελτιώνει την λειτουργία του ενδοθηλίου.
27 Μαρτίου, 2022

Υπέρταση και Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι αποδεδειγμένα ο μεγαλύτερος εχθρός για την υγεία. Ο κίνδυνος μάλιστα αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων και τα έτη καπνίσματος.
4 Ιανουαρίου, 2022

Υπέρταση και Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία που ορίζεται ως αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από 30 χιλιόγραμμα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφανείας σώματος σχετίζεται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αλλά και με την παρουσία υπέρτασης.